Om

Min första kontakt med begreppet vetegräs var 2005 när jag hörde talas om det i samband med ett seminarium om basisk kost. Sedan tog det några år innan jag själv testade konceptet basisk kost och upptäckte resultaten. Allergier försvann. Jag tappade kilon som jag trodde hade permanentat sig på min kropp.

Vetegräs är ett kosttillskott som hjälper till att alkalisera kroppen. Varken begreppen basisk kost eller vetegräs är särskilt kända i Sverige, och  det vill jag ändra på med den här bloggen.

Och jodå, visst kan man hävda att jag är partisk eftersom jag säljer vetegräs. Ekologiskt vetegräs. Jag försöker hålla mig till ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt, och det gäller även vetegräs. Eftersom vi dricker vetegräs ganska ofta blev det helt enkelt billigare att importera själva. Och den prisskillnaden vill jag gärna dela med mig av. Du hittar mitt vetegräs på basbalans.se

Om du undrar nåt om vetegräs har du kommit rätt. Har du frågor om vetegräs får du gärna ställa den i kommentarna här nere, så ska jag göra vad jag kan för att svara på dem.

Allt gott,

Micke

  1. #1 av Liselotte Nordén på 18 april, 2012 - 23:29

    En fråga; vad är skillnaden som gör vetegräs bra men vetemjöl inte?

    • #2 av Micke på 19 april, 2012 - 08:23

      Hej Liselotte (är det du Lisse?)

      Det korta svaret är: Gluten

      Det långa svaret skulle innehålla en massa mässande om hur vetemjölet är processat så att alla mineraler och andra nyttigheter är borta. Kvar blir energin, men inte mycket näringsämnen. Dessutom saknas fibrerna som hjälper kroppen att hantera glukoset. För att inte tala om alla forskningsresultat som visar hur illa vår kropp far av gluten. Men jag lugnar mig där.

      Vetegräspulver görs på späda vetegrässtrån som inte gått i blom, och inte innehåller så mycket gluten (finns främst i kornen). Fibrer, proteiner, vitaminer och mineraler och andra nyttigheter finns kvar och ger kroppen viktiga byggstenar som den behöver. Det sägs att vetegräset i princip är ett fullvärdigt livsmedel i sig, dvs man skulle kunna överleva enbart på vetegräs utan att få några bristsjukdomar. Det är inget jag rekommenderar, men det ger en fingervisning om att det finns mycket bra stuff i gräset som inte finns i mjölet.

      /Micke

      • #3 av Liselotte på 19 april, 2012 - 09:36

        Jomenvisst är det jag! Tack för ett bra svar! Det ska bli spännande att pröva vetegräspulvret. Rekommenderar du det också till barn?

      • #4 av Micke på 19 april, 2012 - 10:00

        Om jag säger så här. Mina barn tar en tesked vetegräs till frukost, helst utblandad i en fruktsmoothie eller i en färskpressad juice. Den blandningen blir inte basgörande på samma sätt som om man dricker rent vetegräs, men de får ju i sig alla nyttigheterna.

  2. #5 av Sara på 31 maj, 2012 - 18:55

    Hej,
    jag sitter och läser om vetegräs och tycker dess egenskaper påminner om nässlans? finns det någon anledning att välja vetegräs istället?

    • #6 av Micke på 5 juni, 2012 - 05:39

      Hej Sara, tack för din fråga.
      Det stämmer att nässlan har liknande egenskaper som vetegräs. Jag har däremot inte sett några detaljer om näringsvärden och mineralhalter i nässlor, så jag vågar inte riktigt ta ställning i frågan innan jag hittat det.

  3. #7 av Hajj på 18 juni, 2012 - 12:49

    Hej! Jag har en fundering som kan låta lite knasig, men ändock: Vetegräs. Har vetegräs någon koppling till vete (som jag helst undviker), eller gräs (som jag är otroligt allergisk mot)?

    • #8 av Micke på 19 juni, 2012 - 12:19

      Vilka bra frågor!

      Och jodå, vetegräs är just de grässtrån som vetet växer på.
      Men, när vetekornet gror till ett gräs omvandlas kornets gluten till andra typer proteiner. Den försiktighet man bör iaktta när det gäller vete brukar främst handla om just gluten, och även glutenintoleranta brukar klara vetegräs utan problem.

      Och ja, vetegräs är ju just ett… gräs… och jag vet att vissa med gräsallergi har känt av vetegräset. Men jag får också rapporter från andra som säger att allergierna har försvunnit i samband med omläggning till basisk kost…

  4. #9 av Hajj på 19 juni, 2012 - 12:22

    Tack! Ska absolut testa!

  5. #10 av Sussie på 27 februari, 2013 - 20:58

    Hej !Tack för en jätte bra sida som inspirerar! Jag har en fråga angående pulvret .

    Det står på basbalans hemsida : Ej värmebehandlat för att bibehålla sina rawfood-egenskaper.

    Medans du har förklarat på denna hemsida :

    Gräset får flyta i hett vatten (95 grader) i 60-90 sekunder och kyls sedan ned med kallt vatten
    Med en centrifug skakas det mesta av vattnet bort, och sedan lufttorkar gräset i varmluft (80 grader) under några timmar.

    Räknas inte det som värmebehandlat eller har jag missuppfattat? (har samma funderingar kring en del andra superfoods, Inget inom Raw får ju värmas över 42.)

    Tack på förhand Mvh Sussie

    • #11 av Micke på 28 februari, 2013 - 09:36

      Hej Sussie

      Det enkla svaret är att den här sidan skrevs när vi hade vetegräspulver från en annan tillverkare på basbalans, med en annan tillverkningsprocess. 🙂

      Det är inte så konstigt att du har funderingar. Meningarna går isär om det här med betydelsen av 42 grader.
      Syftet med den milda behandlingen är att enzymerna inte ska förstöras, vilket de gör om de hettas upp till för höga temperaturer.
      Samtidigt visar forskningen att enzymerna förstörs i alla fall, så snart de kommer till magsäcken.

      Hoppas det klargör lite!

  6. #12 av Ingrid Schönnings på 25 mars, 2013 - 14:43

    Hej,
    jag undrar varför just vetegräs? Funkar det lika bra med korn, råg, havre gräs?
    Undrar Ingrid

    • #13 av Micke på 25 mars, 2013 - 15:02

      Hej Ingrid,

      Tack för din fråga!

      Näringsvärdena mellan dessa grässorter är ganska jämförbara i stort, men smaken skiljer sig en aning. Korngräs ska tex vara betydligt bittrare än vetegräs.
      Många av de SuperGreens som säljs på marknaden är en blandning av olika sorters gräs.
      Att jag fokuserar på just vetegräs i den här bloggen beror på att det är den produkt jag kan, och att bloggen just är ”en blogg om vetegräs” 🙂